Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Opšte informacije

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Dubai se nalazi u Arabijskoj pustinji, a obali Persijskog zaliva. Pored Abu Dabija, najveća je teritorija emirata. U ovom gradu živi oko 1.500.000 stanovnika. Nema prirodnu reku ili oaze, ali ima prirodni zaton, nazvan Dubai, koji je vremenom proširivan i produbljivan, tako da sam predstavlja siguan plovni put za velike brodove koji njime plove.
Nakon mnogih uspona i padova u prethodnoj deceniji, Dubai je konačno izrastao u uređen i ozbiljan grad, pa je prošle godine proslavio 40-u godišnjicu postojanja i prosperiteta. Ovaj grad u kome se spajaju istok i zapad, godinama zadržava sposobnost da se neverovatno izgradi, a time iznenadi i zaprepasti sve svoje posetioce. Jedan od značajnijih aduta Dubaija je njegova sjajna infrastruktura sa linijama metroa, odličnim putevima, kao i velikim međunarodnim aerodromom, koji je jedan od najvećih na svetu.
U prošlosti, ovaj grad je, kao uostalom i veći deo ovog dela sveta, živeo od ribolova i lova na školjke. Situacija se drastično promenila pronalaskom nafte, što je i očekivano, jer je cela regija veoma bogata naftom. 1971. godine Dubai i ostali emirati osnovali su Ujedinjene Arapske Emirate, a samim tim postali vodeći svetski proizvođači i veoma brzo napredovali. Dobre ideje, od ovog izvora nafte, napravile su vodeću svetsku turističku destinaciju, a broj stanovnika se naglo povećao.
U početku su građevine bile nešto skromnije, da bi se od devedesetih godina podizale građevine, koje slobodno možemo zvati svetskim čudima. Jedan od takvih je hotel Al Arab, zvanično najveći i najviši hotel na svetu, a što je naijinteresantnije je da je jedini hotel sa 7 zvezdica. U obliku je jedra na ribarskom brodiću, a ulazni hol je viši od same Ajfelove kule. Zatim su počele izgradnje još neverovatnijih i neobičnijih zdanja, kao što su ostrva, poluostrva i ogromni tržni centri. 
Uprkos svetskoj krizi, Dubai pomera granice izgradnjom svojih hotela, a jedan od najboljih dokaza za to je luksuzni Jumeirah Zabeel Saray hotel, sa svojim sopstvenim pozorištem i spa centrom. Ovo je samo jedan u nizu luksuznih i neponovljivih hotela, koji nezaustavljivo niču na ovom tlu. Takođe se razvija novi deo, poznat kao „Novi Dubai“, koji obuhvata Palm Jumerih, luku Dubai, The Walk i Jumerih plažu. Uz sve ovo Dubai čuva ukus i osećaj za veličinu, pa održava svoje prvo mesto među turističkim destinacijama na Bliskom Istoku. Danas je Dubai grad prestiža za veliki broj posetilaca iz svetske elite.Rezervišite avio kartu online


EmiratiAustrian AirlinesSwissQATAR AIRWAYSLufthansaFly NikiLot