Njujork, SAD

Opšte informacije

Njujork, SAD

Čuven po svom dinamičnom tempu i po činjenici da je uvek centar inovativnih stvari, kreativnost grada Njujorka se najpre ogleda u njegovim poznatim restoranima, uvek urbanim mestima za noćni provod, najsavremenijim pozorišnim tendencijama i remek-delima arhitekture. Sve ove odlike u kombinaciji sa tim da je Njujork takođe svetski finansijski glavni grad, dokazuju da je Njujork definitivno najveća metropola u Americi.Ostrvo Menhetan je uvek bio epicentar njujorkškog života. Njega okružuju 4 drugačija dela grada gde svaki ima svoje karakteristike – Bronks, Bruklin, Kvins i Stejten Ajlend.
 Oporavak od događaja vezanih za 11. septembar 2001. godine je bio dug i težak, i dan danas traje. ali poslednjih godina, Njujork, polako staje na noge i dobija snagu da se izbori sa budućnošću.Otvaranjem spomenika za bivši Svetski trgovinski cenatar, “NacionalniSpomenik 11. septembar” će biti trg na kojem će biti dva bazena, kao otisak gde su nekada stajale kule bliznakinje, sa vodopadima i ugraviranim imenima svih žrtava terorističkog napada.
 Koni Ajlend takođe dobija preobražaj vredan nekoliko miliona dolara. Izgradiće se veliki hoteli, prodavnice, bioskopi, zatvoreni vodeni park i prvi relerkoster. Na parku kod Bruklinskog mosta se konstantno radi, stvaraju se nove zelene površine i u planu je nova šema biciklističkog saobraćaja kako bi svim učesnicima u saobraćaju bilo lakše.
 Ovaj deo američkog kontinenta je prvobitno bio naseljen indijanskim plemenom, Lanape. Osvajači iz Evrope svojim dolaskom će započeti stvaranje Njujorka onakvog kakav je danas. Tek 1609. godine kada su se stvorili 5 današnjih delova grada možemo reći da je Njujork dobio svoj sadašnji izgled. Velike imigracije sa početka 20. veka su učinile da populacija Njujorka bude vrlo šarenolika. Počela je izgradnja oblakodera, što će kasnije dovesti do prepoznatljive njujorške estetike. Posle Drugog svetskog rata kreće ekonomski rast grada. Sa izgradnjom Ujedinjenih nacija i Vol strita, polako je pokrenut talas ekspanzije ugostiteljskih objekata (hotela, restorana, bareva) u cilju što veće zarade. 
 Bitan trenutak u istoriji Njujorka jeste napad na Svetski trgovinski centar, gde je 3000 ljudi poginulo. Taj tragičan slučaj koji je ceo svet posmatrao na televiziji uživo će krenuti da jača grad, što dovodi do ponovne izgradnje grada, i u psihološkom i fizičkom smislu. Sve to što je Njujork preživeo nije uspelo da mu otme titulu glavnog grada sveta. Grada kulture, ekonomije, gastronomije i mode.Rezervišite avio kartu online


Air SerbiaOlimpicAlitaliaFly NikiTAP PORTUGALTunis AirSwiss