Let sa kućnim ljubimcima
Ukoliko Vaš ljubimac putuje sa Vama to morate naglasiti prilikom pravljenja rezervacije. Broj ljubimaca u avionu je ograničen tako da avio kompanija mora odobriti Vaš zahtev.

Životinje se prihvataju na prevoz u putničkoj kabini ili u prtljažnom delu aviona koji je pod pritiskom i koji se greje. Samo životinje malih dimenzija i težine (kuce, mace, ptice) mogu biti prihvaćene  na prevoz u putničkoj kabini. Avio kompanije propisuju dozvoljenu težinu ljubimca za prevoz u kabini, uglavnom je to tezina do 10 kg zajedno sa propisanim kavezom.
Životinja mora biti smeštena u odgovarajući kavez (korpu), napravljen od čvrstog materijala (plastike, fiberglasa, drveta, metala i sl.) sa nepromočivim dnom. Dimenzije kaveza moraju omogućiti da se životinja u njemu oseća komotno.
Vlasnik je takodje dužan da poseduje validan zdravstveni karton za životinju, bude upoznat i pridržava se svih propisa zemalja za koje/preko koje/iz koje se životinja prevozi.

OPŠTA PRAVILA O PUTOVANjU KUĆNIH LjUBIMACA U INOSTRANSTVO ILI NjIHOV UVOZ U SRBIJU

Pre putovanja potrebno je pripremiti odgovarajuća dokumenta i ljubimca. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti neophodnim koracima koje je potrebno napraviti kako bi sa kućnim ljubimcem otputovali na željenu destinaciju.

Neophodno je da vaš ljubimac bude na vreme vakcinisan protiv zaraznih bolesti, a posebno protiv besnila, obeležen mikročipom (po novom zakonu Obeležavanju podležu svi novorođeni psi i mačke koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije i to najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti, odnosno pre napuštanja legla.) i da poseduje pasoš.

Pre putovanja posetite veterinara koji će pregledati psa ili mačku, ako je potrebno dati tabletu protiv crevnih parazita, napisati Potvrdu o zdravstvenom stanju koja važi 48 sati i u tom roku treba da odete u Veterinarsku inspekciju u ulici Velisava Vulovića 1 koja će vam izdati Međunarodni sertifikat o zdravstvenom stanju, koji važi deset dana.

Zemlje EU i kandidati zahtevaju i posedovanje Rezultata titra antitela na besnilo, što u stvari potvrđuje postojanje imuniteta na besnilo.

Da bi pas ili mačka bili testirani na visinu titra antitela na besnilo mora da prođe najmanje 30 dana od vakcinacije a najkasnije tri meseca pre puta.

Rezultati se dobijaju za oko deset radnih dana od dana prijema uzorka.

Ako je dobijena vrednost rezultata veća 0,5 IJ/ml taj rezultat je dobar I VAŽI DOŽIVOTNO UZ USLOV DA SE ŽIVOTINjA REDOVNO, JEDNOM GODIŠNjE VAKCINIŠE
(svake godine određenog datuma ili pre).

Kućni ljubimci koji su mlađi od tri meseca ne mogu se iznositi iz Srbije.

Izvod iz INSTRUKCIJE:

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije na osnovu člana 134. stava 4. Zakona o veterinarstvu ( Sl. glasnik RS 91/05 ) i člana 47. tačka 3. Zakona o državnoj upravi ( Sl. glasnik RS 79/05 ), donosi INSTRUKCIJU o načinu izdavanja vetrinarskih sertifikata za kućne ljubimce namenjene nekomercijalnom transportu u zemlje članice Evropske Unije

Transport kućnih ljubimaca u zemlje članice Evropske unije regulisan je propisima ES 998/2003, 2004/2003 ES i odnosi se na sledeće životinjske vrste:

pse, mačke i životinje iz familije kuna. Primenjivaće se u svim slučajevima nekomercijalnog transporta, pri čemu se pod kućnim ljubimcem u smislu ovog propisa smatraju gore pobrojane životinje i to kada putuju zajedno sa vlasnikom ili drugom osobom odgovornom za datu životnnju a nisu namenjene prodaji ili poklonu.

Prilikom izdavanja veterinarskog sertifikata za kućne ljubimce, koji ulaze sa teritorija trećih zemalja na teritoriju zemalja članica EU osim Irske, Velike Britanije i Švedske, moraju biti obezbeđeni sledeći uslovi:

1. kućni ljubimci moraju biti trajno obeleženi jasno vidljivim tetovir brojem ili mikročipom koji ispunjava ISO standard 11784 i 11785,

2. kućni ljubimci moraju biti vakcinisani protiv besnila registrovanom inaktivisanom vakcinom. Kao dokaz da su životinje vakcinisane vlasnici životinja moraju priložiti na uvid potvrdu o vakcinaciji.

3. vlasnici kućnih ljubimaca mora priložiti na uvid potvrdu o zdravstvenom stanju životinje izdatu od strane veterinara najkasnije 48h pre putovanja,

4. vlasnici kućnih ljubimaca moraju priložiti rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije, o urađenom pregledu seruma krvi
kućnih ljubimaca na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 Ij/ml

5. vlasnici kućnih ljubimaca moraju posedovati veterinarski sertifikat izdat od starne nadležne Republičke veterinarske inspekcije Republike Srbije. Vetrinarski sertifikat se izdaje na zahtev stranke a nakon pružanja na uvid dokaza da su svi prethodni, gore pobrojani uslovi zadovoljeni.

U Velikoj Britaniji, Irskoj i Švedskoj na snazi su nacionalni propisi ovih zemalja koji propisuju obavezno obeležavanje životinja isključivo mikročipovima i veterinarske vlasti ovih zemalja zahtevaju obavezno karantiniranje kućnih ljubimaca kada dolaze sa teritorije trećih zemalja.
________________________________________
• Uzorke seruma će za potrebe vlasnika kućnih ljubimaca slati veterinarske organizacije koje su obavile vađenje krvi i pripremu uzoraka.
• Nije dozvoljeno da vlasnici kućnih ljubimaca sami šalju ili dostavljaju uzorke u laboratoriju.

Sve uslove oko prevoza avinom vlasnik MORA da usaglasi sa avioprevoznikom.
Neke zemlje i pored navedene dokumentacije imaju posebne zahteve, a o svim nedoumicama u vezi putovanja vlasnik treba da se posavetuje sa veterinarom, veterinarskom inspekcijom, a po potrebi i sa nadležnim organima zemlje u koju se putuje.http://www.defra.gov.uk/wildlife-pets/pets/travel/
http://www.daff.gov.au/aqis/cat-dogs/


Za sve dodatne informacije pozvati veterinarsku ambulantu PLUTON na
broj telefona: 011 34408 77

Rezervišite avio kartu online

Pozovite nas
Biznis First Class klub Sportski First Class klub

LotLufthansaBritish AirwaysFly NikiDELTA AIRLINESUNITED AIRLINESCroatia Airlines