Pre nego što poletite

Mala priprema može da napravi veliku razliku u vašem doživljaju putovanja. Pre puta obavezno proverite svoj pasoš i vizu, ukoliko je potrebna. Vodite računa o datumu isticanja, s obzirom da neke zemlje zahtevaju da pasoš i viza važe duže od planiranog boravka u toj zemlji. Takođe, svaki putnik treba da proveri da li je prezime (i drugi podaci kao što su destinacija i datumi polaska i povratka) pravilno upisani na vašoj avio karti. Dođite na aerodrom dosta ranije i već ste spremni za mirnije putovanje. Samim tim manje su šanse da nešto zaborite.

Odličan savet za pakovanje može biti- stavite sve stvari koje želite da ponesete na krevet i onda to -prepolovite! Iskusni putnici će vam reći- manje je više! Pri izboru kofera preporučujemo one sa točkićima. Najbolje je da vredne stvari ( kao što su pasoš, viza, novac...) nosite u ručnom prtljagu. Ukoliko vaš kofer nije jedinstvanog izgleda označite ga spolja i iznutra i zaključajte ga kad god je to moguće. Uzmite u obzir koje ćete aktivnosti imati na svom putovanju i u skladu sa tim spakujte kofer. Takođe, informišite se o vremenskoj prognozi za željenu destinaciju, to može biti od pomoći. Preporučujemo da sa sobom ne nosite najvredniji nakit.

Tečnosti i gelovi koje putnik želi da ponese sa sobom u ručnom prtljagu moraju ispunjavati sledeće kriterijume:

Sve tečnosti i gelovi moraju biti u pakovanjima do 100 ml zapremine;

Sve pakovanja ( bočice) moraju biti upakovane u providne plastične kese do 1 litra zapremine ( takozvane sendvič kese);

Svakom putniku, uključujući i decu, dozvoljeno je da nosi po jednu ovakvu plastičnu kesu;

Plastične kese moraju biti na otvaranje i odvojene od ostalog ručnog prtljaga.

Vakcinacija ili druge medincinske mere opreza su neophodne za putovanje u neke zemlje. Savetujemo da se o ovome na vreme raspitate kod svog lekara. Ako uzimate lekove na recept, ili ako pijete određene lekove, ponesite ih dovoljno sa sobom jer ih možda nećete moći nabaviti u inostranstvu. Uvek nosite recept za prepisani lek kako ne biste imali problema na carini.

Evo i nekoliko saveta za planiranje putovanja:

  • Ako se ne osećate dobro, odložite vaš put.
  • Skloni ste mučnini u avionu? Rezervišite sedište pored krila aviona.
  • Obucite komotnu odeću i već nošenu obuću.

Nosite potrebne lekove sa sobom . ( Ako su Vam lekovi potrebni, proverite pre toga da li smete da ih unesete u zemlju u koju putujete, i pribavite pismo lekara ako je to potrebno. Ako imate bilo kakvih nedoumica vezanih za vaše zdravlje, kao što su mogući problemi sa srcem ili plućima, molimo vas da konsultujete svog lekara pre puta.)


Rezervišite avio kartu online

Pozovite nas
Biznis First Class klub Sportski First Class klub

QATAR AIRWAYSAeroflotAlitaliaAustrian AirlinesLotTunis AirSwiss