Putnici sa posebnim potrebama

Avio kompanije imaju propisana pravila za prevoz osoba koje spadaju u kategoriju putnika sa posebnim potrebama. Ta kategorija podrazumeva: nepokretne osobe, slabo pokretne osobe, slabovide i slepe osobe.

Prilikom pravljenja rezervacije, putnik mora biti precizan u opisu svog stanja kako bi bilo jasno definisano koja vrsta asistencije mu je potrebna.

Ukoliko je u pitanju nepokretna ili slabo pokretna osoba treba naglasiti da li ima svoja kolica ili ne. Takodje, treba naglasiti  koji nivo ograničenja putnik ima. Postoje tri kategorije: potpuno nepokretni putnici, oni koji ne mogu ići stepenicama ali mogu sami doći do svog sedišta u avionu i oni koji su pokretni ali imaju problema u kretanju na većim udaljenostima.

Gluvi i slepi putnici, ukoliko putuju sami  imaju pomoć kabinskog osoblja tokom leta, kao i asistenciju tokom prijavljivanja i ukrcavanja na let. Ova pomoć se mora zatražiti prilikom rezervacije i aviokompanija mora da je odobri s obzirom da je broj putnika kojima je potrebno pružiti pomoć ograničen brojem kabinskog osoblja odnosno tipom aviona.

Psi vodiči za slepe i gluve osobe putuju potpuno besplatno. Prilikom prevoza ovih pasa u putničkoj kabini zajedno sa svojim vlasnikom ne primenjuju se pravila o prevozu životinja u putničkoj kabini. Njihova težina se ne uzima u obzir i nije potrebno da budu u korpi (boksu) ali moraju da imaju korpu na njušci i da poseduju potvrdu o stručnoj obuci i dresuri.

Prihvatanje pasa vodiča na letu je ograničeno eventualno ranije privaćenim životinjama. Zbog toga je za psa vodiča potrebno zatražiti odobrenje od aviokompanije i to prilikom rezervacije.


Rezervišite avio kartu online

Pozovite nas
Biznis First Class klub Sportski First Class klub

AeroflotDELTA AIRLINESBritish AirwaysQATAR AIRWAYSLufthansaAir SerbiaAir France