Prtljag

Registrovani prtljag

Prtljag koji se predaje prilikom registracije putnika za let  se naziva registrovanim ili predatim prtljagom. Količina i težina predatog prtljaga zavise od klase prevoza i propisa avio kompanije. Svaka avio kompanija ima sopstvena pravila o prevozu besplatnog registrovanog prtljaga. Postoje dva koncepta besplatnog prtljaga-težinski (Weight Concept) koji se odnosi na ukupnu težinu, bez obzira na broj komada predatog prtljaga i komadni (Piece Concept) koji odnosi na broj i dimenzije kofera uz postovanje maksimalne težine.
Ukoliko se prekorači težina ili broj komada naplaćuje se višak prtljaga po važećem cenovniku avio kompanije.
Kod vecine avio kompanija dozvoljena težina je, u ekonomskoj klasi, 20 kg ili 1 komad  od 23 kg. U biznis klasi je uobičajena težina 30 kg ili 2 komada od 32 kg. 
     
Ručni prtljag

Ručni prtljag je onaj koji putnik unosi u putničku kabinu. Ograničenja u težini i dimenzijama ručnog prtljaga su neophodna iz  bezbednosnih razloga.On  mora biti odložen u kasete iznad sedišta koje moraju biti zatvorene, ili ispod sedišta u redu ispred putnika. Iz tog razloga procedure o dimenzijama i tezini ručnog prtljaga moraju biti ispoštovane od strane putnika. Kod najveceg broja kompanija je dozvoljena veličina zbir sve tri dimenzije koji ne prelazi 115 cm. Težina moze biti od 6 do 12 kg. Najčešce je to 8 kg.

Specijalni prtljag

Avio kompanije na prevoz prihvataju i specijalni prtljag u koji spadaju: ski oprema, daske za surfovanje ili skijanje, oprema za ronjenje, štapovi i opema za golf, kajaci i kanui, bicikli, sportsko oružje i municija, pribor za pecanje, ostala sportska oprema, muzički instrumenti.
Svaka aviokompanija propisuje sopstvena pravila za prevoz specijalnog prtljaga.

Sada ćemo navesti neke od aviokompanija i njihove propise vezane za prtljag:

Lufthansa dozvoljava takozvani " jedan komad koncept" što znači da možete da unesete jedan komad težine 23 kilograma. To naravno važi samo za ekonomsku klasu, dok u biznis klasi možete da unesete 2 x 32 kilograma odnosno za prvu klasu  3 torbe po 32 kilograma. Ako posedujete luthanzinu “miles and more” karticu i na njoj već imate zavidan status (neki od Senators, HON Circle Members ili Star Alliance Gold Members) možete poneti još jednu dodatnu torbu od po 32 kilograma.
Specijalna pravila se primenjuju ako se leti iz Amerike i Kanade, i onda možete da ponesete 2 x 23 kg u ekonomskoj klasi. Što se tiče ekonomske karte ona vam dozvoljava da ponesete jedan ručni prtljag u avion sa sobom u težini do 8 kilograma odnosno 55cm x 40cm x 23cm dimenzija. U prvoj i biznis klasi mozete poneti 2 komada ručnog prtljaga sa sobom. Takođe, možete poneti tečnosti i gelove samo u pakovanju od po 100 ml koje morate da smestite u providnu  kesu. Dozvoljena je samo jedna plastična kesa po putniku.

Miles and more kartica je program koji nagrađuje ljude koji često putuju. Sa svakim letom, sa svakom rezervacijom hotela i rentakara kod partnera avio kompanije vi dobijate milje koje vam se upisuju. Kako vam rastu milje tako vam i raste status i beneficije. Milje mozete potrošiti da kupite avionsku kartu, da promenite sa ekonomske na biznis klasu ili prvu klasu, za kupovinu raznih stvari u miles and more prodavnicama koje se nalaze na aerodromima ili u samom avionu. Takođe, možete ostvariti pravo na dodatnu torbu, odnosno korišćenje biznis dela na samom aerodromu i razne druge beneficije.
Na sledecem linku se nalazi formular koji treba da popunite ako nemate miles and more karticu, a ukoliko se ne snalazite slobodno zatražite da vam naši agenti prodaje pomognu da popunite formular.
http://www.miles-and-more.com/online/portal/mam/rs/account/registration?l=en&cid=1008138

Alitalia takodje dozvoljava 1 x 23 kilograma (prtljag koji se predaje) za letove po Evropi , Kini i Japanu dok za letove iz Severne Amerike i Zapadne Afrike odnosno Brazila primenjuju koncept 2 x 23 kilograma za ekonomsku klasu. Što se tice biznis klase 2 komada po 32 kilograma.
Što se tice ručnog prtljaga dozvoljavaju  1 komad u tezini do 8 kilograma, da ponesete sobom u avion,  i traže da ne premaši sledeće dimenzije koje ćete videti na slici.
 
Alitalia takođe ima svoj program kojim nagradjuje putnike koji često lete.
Na sledećem linku se nalazi formular za popunjavanje:
https://mm.alitalia.com/EN_EN/MM/RegisterNew.aspx

Airfrance  dozvoljava 1 komad od po 23 kilograma za ekonomsku klasu (voyageur) odnosno u klasi premium voyageur mozete poneti 2 po 23 kilograma. U biznis klasi (Affaires) možete poneti 2 po 32 kilograma, a u prvoj klasi (La Première) možete poneti 3 po 32 kilograma.
Što se tice ručnog prtljaga dozvoljeno je poneti 1 komad u ekonomskoj  ukupne težine do 12 kilograma odnosno dimenzija 55 cm (l) x 35 cm (w) x 25 cm (h). Dok u biznis klasi možete uneti ručni prtljag težine do 18 kilograma sledećih dimenzija 55 cm (l) x 35 cm (w) x 25 cm (h).
Kao i Lufthanza, i  Airfrance takođe ima svoj program za nagradjivanje putnika koji koriste njihove usluge i njihovih partnera.
Na sledecem linku mozete popuniti formular za dobijanje njihove kartice:
https://www.airfrance.co.uk/cgi-bin/AF/GB/en/local/myaccount/popin/popin_enroll_fb.jsp#/klm/passage/account/common/registerFlyingBlueMember.htm

JatAirways aviokompanija dozvoljava da se preda 1 prtljag težine do 30 kg na ekonomskoj klasi odnosno za biznis klasu 40 kilograma. Za ručni prtljag  tezina ne sme da predje 8 kilograma i mora  da bude u okviru dimenzija 55x40x20, odnosno ukupne dimenzije ne smeju da prelaze 115cm(*na ekonomskoj klasi). U biznis klasi dimenzije su 55x40x20, ali mozete poneti  2 komada ručnog prtljaga ukupne težine 12 kilograma.

Montenegro  airlines - Odrasli putnici i deca starija od 2 godine imaju pravo na 20 kg besplatnog prtljaga, ako putuju ekonomskom klasom, dok putnici u biznis klasi mogu poneti 30 kg prtljaga bez plaćanja dodatne naknade. Izuzetak predstavljaju letovi iz/za Cirih, gdje je količina dozvoljenog prtljaga u ekonomskoj klasi 30kg.
Izuzetak su i letovi između Podgorice/Tivta i Beograda. Naime, putnici koji za ovu destinaciju kupe karte od 14. februara 2012. godine nadalje imaju pravo na 30kg besplatnog prtljaga u ekonomskoj klasi, odnosno 40kg u biznis klasi.
Bebe (deca do 2 godine starosti koja ne zauzimaju sedište) imaju pravo na 10 kg besplatnog prtljaga, kao i na 1 komad dečijih kolica na sklapanje (koja se obavezno čekiraju kao predati prtljag), dečiju nosiljku, ili automobilsko sedište za dete.

Turkish Airlines avio kompanija dozvoljava 30 kilograma po putniku za ekonomsku klasu odnosno 40 kilograma za biznis klasu za prtljag koji se predaje. Što se tiče ručnog prtljaga dimenzije samog prtljaga ne smeju da budu veće od 55x40x23 odnosno kilaže do 8 kilograma.

British Airways avio kompanije dozvoljava na svojim letovima u ekonomskoj klasi 1 torbu do 23 kilograma, odnosno u biznis klasi (Club Europe)  dve torbe po 32 kilograma. U prvoj klasi (FirstClub World)  dozvoljeno je 3 torbe po 32 kilograma. U ekonomskoj klasi je dozvoljen ručni prtljag sledećih dimenzija 56cm x 45cm x 25cm (22in x 18in x 10in), odnosno tezine do 23 kilograma. Isti uslovi su predviđeni za ručni prtljag u biznis klasi.

Austrian Airlines avio kompanija dozvoljava na svojim letovima u ekonomskoj klasi 1 torbu do 23 kilograma odnosno 2 torbe od po 32 kilograma u biznis klasi. Što se tiče ručnog prtljaga u ekonomskoj klasi težina ne sme da pređe 8 kilograma odnosno ukupne dimenzije ne smeju da budu veće od 118cm. U biznis klasi možete poneti 2 torbe sa tim da jedna ručna torba ne prelazi 8 kilograma a druga 4 kilograma.

Za sve dodatne informacije vezane za Vas konkretan let odnosno dozvoljeni prtljag mozete nas kontaktirati putem emaila aviokarte@prvaklasa.com ili pozvati telefonom na broj 011/3623064.


Rezervišite avio kartu online

Pozovite nas
Biznis First Class klub Sportski First Class klub

Adria AirwaysUNITED AIRLINESCroatia AirlinesAeroflotQATAR AIRWAYSOlimpicAir Serbia